Springrolls met geplukte kip

Springrolls maak ik regelmatig. Buiten dat ze ontzettend lekker én gezond zijn en mijn collega's er ook dol op zijn, kan je er lekker mee variëren. Deze zijn met geplukte kip maar hij kan ook goed vegetarisch of met knoflookgarnalen bijvoorbeeld. Ook met kruiden kun je variëren, houdt je niet van koriander, werk dan met peterselie of bieslook. De variant op de foto is met rauwe courgette gemaakt in plaats van komkommer (want die was op). Zo zie je maar, genoeg variaties te verzinnen op deze gezonde en makkelijke springrolls! Oh en dit is trouwens een eigen recept :) Voor het julienne snijden gebruik ik een mandoline.
TIP! Geen zin om zelf kip te grillen en te plukken? En kun je geen kant-en-klare pulled chicken kopen? Gebruik dan gewoon kipreepjes of kipfilet en trek dit na het bakken met twee vorken uit elkaar. Dan heb je snelle geplukte kip. Voor de hele snelle variant gebruik ik ook wel eens kipkruiden in plaats van zelfgemaakte marinade.
Ingrediënten
1 hele gegrilde kip (of ééntje die je thuis nog moet grillen)
of 250 gram kipfilet, in kleine stukjes gesneden½ rode peper (als je van pikant houdt)
1/2 komkommer, zaadlijst verwijderd en julienne gesneden
1 a 2 wortels, julienne gesneden
2 lente-uitjes, julienne gesneden
2 takjes munt, blaadjes eraf gehaald
2 takjes koriander, blaadjes eraf gehaald
½ pakje glasnoedels of kelpnoedels (is gemaakt van zeewier)
1 pakje rijstvellen
Hoisinsaus en/of sojasaus en chilisaus (liefst suikervrij of zelfgemaakt)
Als je zelf je kip gaat marineren:
½ limoen + limoenzest (rasp van schil)
2 theelepels paprikapoeder
1 knoflookteentje, geperst
1 eetlepel kokosolie
Bereiding
- Grill de kip in een ovenschaal. Laat hem iets afkoelen en pluk de kip. Het vocht dat uit de kip komt tijdens het grillen schep je door de geplukte kip. Dit houdt je geplukte kip mals en smaakvol.
OF marineer je kipreepjes een half uur in 1 eetlepel gesmolten kokosolie, geperste knoflook, paprikapoeder en zest van een halve limoen. Bak deze vervolgens op middelhoog vuur tot ze gaar zijn en trek de stukjes met twee vorken los op een bord. Kook de glasnoedels volgens de instructies op de verpakking. Giet ze af en spoel na met koud water.
Leg al je ingrediënten voor de vulling naast elkaar op je werkblad. Vul dan een ondiepe schaal of bord met lauw water. Doop een rijstvel dertig seconden in het water en leg deze op een schoon bord of snijplank.
Leg de geplukte kip in een strookje iets uit het midden van het vel. Ga verder met een strookje noedels, komkommer, wortel en lente-ui. Kies vervolgens je kruiden (rode peper/koriander/munt) naar keuze. Rol het vel nu op tot halverwege, vouw de zijkanten naar binnen en rol verder. Je springroll is klaar.
- Leg je springrolls op een bord of doe ze in een lunchbox en bestrooi eventueel met wat sesamzaadjes en/of schuin gesneden rode peper. Serveer met hoisinsaus of sojasaus gemixt met wat chilisaus als dip.