Sushi van omelet met tonijn
20-01-2019

Dit is toch wel echt één van mijn favorieten. Ik was dit recept aan het maken als lunchgerecht voor mijn vader. Toen ik de slordige kontjes van de sushirol afsneed en dit opsnoepte met wat wasabi en sojasaus dacht ik... Ja, dat wordt nog een portie maken voor mijzelf (waarvan ik nog twee stukjes heb afgestaan aan mijn moeder). Wat is dit een fantastische gezonde variant op de 'gewone' sushi met witte rijst. Dat laatste wil ik graag vermijden want dat zijn loze koolhydraten. Ik heb de sushirol maar één keer schuin doorgesneden omdat hij zo makkelijker te eten is onderweg. De sojasaus heb ik in een klein plastic afsluitbaar bakje gedaan met de wasabi er al in. Zo kun je zelfs in de auto genieten van een overheerlijke, gezonde Japanse lunch (liever niet tijdens het rijden). Ik heb er een eigen twist aan gegeven maar de basis voor dit recept vond ik op lekkeretenmetlinda.nl.
Ingrediënten
2 eieren
3 nori vellen
1 blikje tonijn op olijfolie
1 eetlepel kwark of biologische (volle) yoghurt
scheutje (rijst)melk of amandelmelk
avocado (eetrijp)
lente ui
wasabi
verse koriander
sojasaus
kokosolie om in te bakken
geheim van de chef: chichimi togarashi kruiden van Jonnie Boer
(maar kan ook zonder)
Bereiding
- Klop de eieren los met het scheutje (rijst)melk. Doe hier (als je het hebt) een theelepeltje chichimi togarashi kruiden door en klop nog even mee.
- Verwarm een kleine koekenpan met een scheutje kokosolie en laat de een derde van het eimengsel erin glijden. Draai om zodra eigeel gestold is en lichtbruin begint te kleuren aan de onderkant. Gaar kort aan de andere zijde en haal de omelet uit de pan. Bak de tweede omelet.
- Leg elke omelet op een vel nori. Als je pan klein genoeg was, dan past je omelet precies binnen het vierkante norivel. Zo niet, snijdt de overlappende randjes er dan voorzichtig af.
- Laat de tonijn uitlekken en meng met de kwark of yoghurt en wasabi naar smaak. Verdeel een derde in een horizontale streep op de omelet van ongeveer 2 centimeter breed.
- Snijd avocado in plakjes en de lente ui in dunne reepjes. Leg van beide een strookje naast of op het tonijnmengsel dat over de breedte op je norivel met omelet ligt. Als er ingrediënten links of rechts iets uitsteken is dat niet erg, dat snijd je straks weg als je de het norivel hebt opgerold. Bestrooi vervolgens met de koriander.
- Rol de norivellen met omelet en tonijnmengsel stevig op en laat even rusten tot de nori wat zachter is. Snijd vervolgens de rommelige kontjes eraf en snijd de rol in stukken zoals jijzelf lekker vindt.