Zoete aardappelfriet met truffelmayonaise
14-03-2019

Zoete aardappelfriet met truffelmayonaise
De zoete aardappelfrietjes zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. Van Mac Donalds tot het alle streetfood restaurants van tegenwoordig, je vindt ze overal op de kaart. Ik maak de gezonde variant van de aardappelfriet in de oven. Om hem iets meer krokant te krijgen gebruik ik amandelmeel om te paneren. Je kunt ook speltbloem of polenta gebruiken of het gewoon weg laten. Met een heerlijke mix van specerijen maak je deze frietjes een winnaar!
Ingrediƫnten voor 2 porties
- -4 zoete aardappels,
- 2-3 eetlepels (olijf)olie,
- 2 eetlepels bloem/polenta*/amandelmeel*,
- 1 flinke knoflook teen,
- 1 theelepel paprikapoeder,
- 1 theelepel zout,
- 1/2 theelepel gedroogde tijm,
- 1/4 theelepel gemalen komijn,
- 1/4 theelepel cayennepeper,
- peper.
Additioneel:
- 1 theelepel dadelstroop, honing of agavesiroop om het extra zoet te maken
maar dat is niet echt nodig
Bereiding
- Ontpit de dadels en als ze een beetje hard zijn, week ze even in water.
- Doe de dadels samen met de pompoenpitten, walnoten en de gepofte rijst in een keukenmachine en laat even draaien.
- Voeg vervolgens de kaneel, het cacaopoeder en een snufje zout toe. Zet de keukenmachine nog een paar minuten aan.
- Voeg dan (eventueel al draaiend) het vanille-extract en het water toe.
- Laat de keukenmachine ongeveer 2 minuten draaien en schraap af en toe de wanden van de keukenmachine schoon met een spatel. Voeg eventueel nog extra water toe maar let op: het duurt even voordat de ingrediƫnten goed mengen. Het moet een kleverige pasta blijven.
- Verdeel de kokosrasp op een bord en maak je handen nat om daarmee kleine balletjes te rollen en deze balletjes vervolgens door de kokosrasp te rollen.

Frietjes op de ovenbakplaat