Zoete aardappelburger met boerenkool
06-01-2019
Als je caloriearm wilt eten en geen loze koolhydraten zoals brood en pasta wilt eten, dan moet je een beetje creatief zijn. Die creativiteit hoeft niet direct uit de losse pols te komen in de keuken maar dat kan ook op internet! Zo vond ik deze geweldige zoete aardappelburgers met boerenkool op eatpurelove.nl. Werkelijk waar, je mist die boterham totaal niet! Ik liet deze burgers proeven aan mijn vader en vriend, die beiden niet zo van de gezonde alternatieven zijn maar echt waar, ze vielen in de smaak! Verrassend lekker dus!

Ingrediënten voor 6 kleine burgers
- 300 gram geschilde en geraspte zoete aardappel (ongeveer 1 stuk)
- 50 gram boerenkool
- 1⁄2
middelgrote, gesnipperde ui
- 1 geklutst ei
- ¼
tl kaneelpoeder
- ¼
tl komijnpoeder
- snufje nootmuskaatpoeder
- Keltisch of Himalaya zeezout en versgemalen peper
- een beetje (glutenvrije) bloem bijv. speltmeel of amandelmeel
- optioneel: 40 gram geraspte geitenkaas
- optioneel: (glutenvrije) broodjes
- kokosolie of olijfolie om in te bakken
Bereiding
- Stoom de boerenkool gaar. Laat de boerenkool goed uitlekken, je wilt zo min mogelijk extra vocht toevoegen aan je burgermengsel. Schil en rasp de zoete aardappel en snipper een ui.
- Verhit wat olie in een koekenpan en bak de zoete aardappelrasp en gesnipperde uien in zo'n 5-10 minuten tot ze zacht worden. Voeg de kruiden toe en bak deze even kort mee. Kluts het ei.
- Laat zowel de boerenkool als de zoete aardappel goed afkoelen voordat je de burgers gaat maken.
- Meng vervolgens het afgekoelde zoete aardappelmengsel, het geklutste ei en de afgekoelde boerenkool met elkaar. Voeg eventueel wat bloem toe als bindmiddel.
- Aan de slag! Gebruik per burger zo'n 75 gram van het mengsel. Druk dit even goed in elkaar, rol er een bal van met je handen. Druk de burgers voorzichtig wat platter met een spatel. Bak de zoete aardappel burgers in koekenpan in ongeveer 5 minuten per kant goudbruin.